Gluténmentes figyelmesség, avagy hol kapható gluténmentes macaron

2018. március 06. - Zsuzsi receptjei

macaron_glutenmentes_figyelmesseg_zsuzsi_receptjei.jpg

Ha a szívünkre tesszük a kezünket szerintem tudjuk, hogy a legtöbb nő örül egy apró, pici pitypangnak is, amit szeretetből kap ajándékba. Én virágcsokrot szoktam kapni a jelesebb eseményekre. A virág mellé szeretek még kapni gluténmentes édességet, például néhány macaront, egy kis csokoládét vagy marcipánt.

A macaronok sokszínűsége valahogy mindig mosolyt csal az arcomra és kíváncsisággal tölt el, hogy vajon milyen lehet a belseje. Mivel hagyományosan mandulalisztből készülnek, ezért tapasztalatom szerint viszonylag könnyű gluténmentes macaront találni.

Mindjárt itt a nőnap ezért összegyűjtöttem a néhány helyet, ahol tudomásom szerint lehet kapni gluténmentes macaront*

Budapest

Nyíregyháza

London

Vannak olyan napok az évben, amikor csak azért mert valaki XX kromoszómával született és cöliákiás jár neki a gluténmentes figyelmesség. Ha nem gluténérzékeny, akkor pedig simán csak figyelmesség. Amikor az urak azt éreztetik a hölgyekkel, hogy körülöttük forog a világ és igazi hercegnők. 

Nemsokára macaron világnap is lesz ám, remélem lesznek gluténmentes macarnok. Addig megpróbálom otthon elkészíteni és majd megosztom a tapasztalataimat. 

 

*Próbáltam alaposan utána járni a helyeknek és nagyon remélem a fenti helyek valóban gluténmentesek,  de felelősséget nem vállalok. A listát viszont szívesen bővítem, szóval ha tudtok jó macaronos helyeket, küldjétek el nekem.

Gluténmentes desszertek

 zsuzsireceptjei_glutenmentes_desszeretek_instagram.jpg

Iszonyatosan finom gluténmentes desszertek léteznek és óriási a választék. Szeretném megnyugtatni azokat, akinek most diagnosztizálták a gluténérzékenységet, hogy könnyedén el lehet készíteni gluténmentesen is sokféle édességet.

Például a  szilvás gombóc nagyon bonyolultnak tűnhet elsőre, pedig az eredeti nem gluténmentes recepthez képest kis változtatással szuperül gluténmentesen is el lehet készíteni. Az igazság pedig az, hogy gluténmentesen is nagyon finom. Hozzáadott xanthánnal és jó gombócozós technikával gluténmentes liszttel  sem esik szét. A videó segít az elkészítésben.

A palacsintánál és a piskótánál a töltelék szab határt. Biztató, hogy a Nutella gluténmentes. Az egyik nagy kedvencem a diós nutellás gluténmentes palacsinta. Ha már megvan a piskóta tészta, akkor egy jó tortától nem vagyunk már messze. Egy hagyományos kókusz kocka is készíthető egy jó piskóta alapból. Csak ugye a bevonathoz használt csokoládé papírját át kell bogarászni, hogy ne legyen benne glutén.
Azt tapasztaltam az elmúlt évek során, hogy áruházakban is egyre nagyobb és nagyobb a kínálat a gluténmentes desszertekből. Angliában például egyes nagyáruházakban rendelés nélkül elkészített tortát és muffint is lehet kapni. Így könnyű akár egy szülinapi tortát is beszerezni. Nem csak az a kérdés:

Mit főzzek ma gluténmentesen?

hanem az is:

Mit főzzek gluténmentesen az ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, szülinapra, Valentin napra?

Sokszor az ünnepi időszak szokta a legnagyobb fejfájást okozni a főzés terén. A folyamatosan bővülő választékú receptjeimmel szeretnék segíteni feloldani ezeket a nehéz kérdéseket. Mondjuk ha karácsonyra semmi más édességet nem csinálsz csak mézeskalácsot már akkor is jó vagy.

Tudtátok, hogy a hagyományos túrórudi és a Dr Oetker puding gluténmentes? A macaronok is a legtöbb esetben gluténmentesek, mert mandula liszttel készülnek. Sok gesztenyepüré is gluténmentes, bár macerás de a gesztenyepürét is meg lehet házilag csinálni. 

zsuzsireceptjei_gesztenyepure2.jpg

Sok sok lehetőség van, remélem tudtam azoknak segíteni, akik csak most ismerkednek a gluténmentes desszertekkel. 

London - Párizs kerékpártúra gluténmentesen

zsuzsi_receptjei_london_parizs_kerekpartura_0.jpg

A helyes étkezés mellett a rendszeres mozgás is fontos az egészség megőrzéséhez. A gluténérzékenység, mint betegség nem jelenti azt, hogy az ember nem sportolhat. Sőt ajánlott is a mozgás, így a London - Párizs kerékpártúra gluténmentesen is szuperül teljesíthető. Ha most azt gondolod, hogy te jó ég az nagyon nagy távolság és te erre nem vagy képes, akkor tévedsz. Majdnem pontosan négy évvel ezelőtt egy síbaleset miatt, combtól bokáig gipszben volt a lábam. A kerékpár szót hallani sem akartam, hisz minden egyes térdhajlítás iszonyatos fájdalommal járt. Talán már olvastátok a blogomban, hogy miként készítettem browniet  törött lábbal. Idővel aztán újra megtanultam járni és gyógytornával szép lassan megerősítettem a lábam. A sérülés után két évvel egy szép februári napon - mint mondjuk ez a mai - a férjemmel elkezdtük a felkészülést az augusztus végi London - Párizs bringatúrára. Ha nekem sikerült letekerni a majdnem 300 km-t ilyen előzménnyel, azt gondolom, hogy te is meg tudod csinálni, van még idő felkészülni. Mi  augusztus végén voltunk, de utólag úgy gondolom a nagy nyári szabadságolások miatt nem ez a legideálisabb időszak. A legtöbb hely ugyanis zárva volt.  Talán szeptember eleje jobb választás lehet. A felkészüléshez próbáltuk követni az ajánlott edzéstervet, de igazából már az elején elhatároztunk, élvezetből fogjuk csinálni és nem a sportteljesítmény miatt. Elkezdtük átgondolni a fizikai kondíción kívül mi az, ami kell még egy ilyen úthoz. Hamar rájöttünk, hogy rengeteg dolog hiányzik még. Azt gondoltuk majd egy hátizsákban elvisszük a holmit, ami kell. Ki is próbáltuk a hátizsák cipelést, amikor elbicikliztünk Shakespeare szülőházához, de nem vállt be a hátizsák, nagyon megfájdult a hátunk. A Coventry - Stratford-upon-Avon túra egyébként oda vissza kb. 75 km. Magyarországon edzésnek szuper a Tisza-tó körtúra.

Elkezdtünk tételes  a listát írni, hogy akkor mit is kell venni/elintézni még ahhoz, hogy biztonsággal el tudjunk indulni. Ez egyfajta mentális felkészülésnek is felért. Készítettem egy nevezzük csákónak dolgot, amit a sisakra tettem LONDON, PARIS felirattal, hogy mindeni tudja honnan-hová tartunk. Mi naponta 50-80 km közti távolságot éreztünk reálisnak, hogy meg tudunk csinálni. 

 

Útvonal

km

Szintkülönbség

1. nap

London, Big Ben - Gatwick

65

500

2. nap

Gatwick -  Newhaven, majd komppal Dieppe

55

750

3. nap

Dieppe -  Gournay-en-Bray (a híres Avenue Vertén)

78

470

4. nap

Gournay-en-Brayb -  Cergy-Pontoise

62

570

5. nap

Cergy-Pontoise -  Párizs, Eiffel torony

33

570

 

zsuzsi_receptjei_london_parizs_kerekpartura_3.jpg

1. nap

Hivatalosan a londoni Big Bentől indult a túra. Aki Magyarországról jön annak valahogy el kell jutnia Londonba és szerintem érdemes legalább egy napot meg is szállni az angol fővárosban a túra előtt. Mi itt élünk, így könnyű volt eljutni az indulópontra. Féltünk, hogy majd veszélyes lesz Londonban kerékpározni, de egyáltalán nem volt az. A bal oldalas közlekedés miatt viszont jóval körültekintőbben kell közlekedni. Szerintem ha az ember jó alaposan szétnéz mindkét irányba kanyardás előtt, akkor nem lesz baj. Az utolsó pár kilométeren mindketten defektet kaptunk, így nagyon izgalmas lett az első nap vége. Tanulság, hogy legalább fejenként egy gumi belsőt és pumpát mindig érdemes magunknál tartani.

zsuzsi_receptjei_london_parizs_kerekpartura1.jpg

Mi egy útba eső nagy áruházban, vásároltunk gumi belsőt, mert a tartalékot nem akartuk elhasználni. A hotel nagyon barátságos hely volt, boldogan ültünk le a teraszára vacsorázni. Tudtak gluténmentes meleg ételt is készíteni, amire már vágytam, mert napközben az otthon készített szendvicset ettem. 

2. nap

Jól indult a reggel, a hotelnek előre jeleztük, hogy cöliákiás vagyok így készültek nekem gluténmentes reggelivel. Tudtuk, hogy ezen a napon bizony sietnünk kell, mert a kompot mindenképpen el, kell érni (fél hatkor indult) ahhoz, hogy tudjuk tovább folytatni az utat. Dél körül egyre több esőfelhővel, majd sajnos esővel is találkoztunk. Jól jött, hogy volt nálunk esővédő felszerelés. Pár kilométerre voltunk már Newhaventől és még csak délután két óra volt, az egyre erősödő széltől egy kicsit kifáradtunk, ezért bementünk az egyik éppen útba eső farmra enni valamit. Egy nagyon hangulatos helyre érkeztünk meg, ahol életem eddigi legjobb hamburgerét ettem, amit finom gluténmentes zsemlében tálaltak. Isteni volt. Ráadásul volt a farmnak egy kis boltja is, ahol rengeteg féle gluténmentes terméket lehetett vásárolni. Szárazon és bőven időben elérkeztünk Newhavenbe. Tudtuk, hogy van ott egy nagy áruház, ahol szeretnénk bevásárolni, mert ki tudja, hogy a túloldalon mikor és mit tudunk majd enni. Nem csak az volt a kérdés, hogy gluténmentes étel lesz-e hanem, hogy egyáltalán bármilyen étel lesz-e akkor amikor éhesek vagyunk. Vettem gluténmentes kenyeret és némi nasit. Korábban már egy sport boltban beszereztem energia gélt, ami szuperül rendezi az ionháztartást sportoláskor és emeli a vércukrot, ha szükséges. Ennek is mint minden terméknek érdemes elolvasni az összetevőit, mert nem mindegyik gluténmentes. A kompra már korábban megvettük a jegyeket, így amikor odaértünk a kikötőbe csak várakozni kellett a beszállásra. A hajón is lehetett gluténmentes meleg ételt kapni, ha jól emlékszem thai currys csirkét ettem rizzsel. Jó érzéssel töltött el bennünket, hogy a második napot is sikeresen abszolváltuk. A hajózás után már csak a pár kilométer volt a hotel.

3. nap

Nekem reggel elérkezett a holtpont, egyszerűen képtelen voltam felkelni a megbeszélt időben. Valahogy összevakartam magam, de sehogy sem éreztem azt, hogy felébredtem. Totál levertnek éreztem magam, de menni kellett tovább. Tudtuk, hogy ezen a napon lesz a legszebb a normandiai táj, ez motivált. Az Avenue Verte csodálatos, természetközeli, jó minőségű bicikliút, végeláthatatlanul hosszan. Meg akartunk állni valahol meginni egy jó kávét, hogy felébredjek, de  a természet közeliség abból is állt, hogy semmilyen bolt, kávézó vagy étterem sem volt a bicikli út mellett. A közeli kis falvakba pedig nem akartunk bemenni, hogy ne veszítsünk túl sok időt. Úgy éreztem jó döntés volt Newheavenben bevásárolni, sok minden elfogyott a csomagból. Már nagyon vártuk, hogy eljussunk abba városkába, ahol a szív alakú brie sajtot csinálják.

zsuzsi_receptjei_london_parizs_kerekpartura6.jpg

Gondoltuk, hogy majd ott elidőzünk valami hangulatos étteremben, de sajnos a városban az éttermek zárva voltak, egy török éttermet kivéve. A gyros tál gluténmentes, ha nincs glutén a felhasznált fűszerekben és nem érintkezik a hús és a zöldség gluténnel, mondjuk a pitával. Én mindig megkérdezem, hogy gluténmentesen készítik-e, de most ez franciául, hulla fáradtan, tudván, hogy más választás nincs, nagyon éhesen nekem nem ment. Bevállaltam a gyros tálat, amihez autentikusan egy kis francia salátát is adtak.

zsuzsi_receptjei_london_parizs_kerekpartura4.jpg

Szerencsére nem lett bajom a gyrostól, így este felé épségben megérkeztünk Gournay-en-Braybe. A város központjában egy kicsit lelakott hotelben, egy nagyon kedves néni várt minket. Egyből hideg ásványvízzel kínált, ami nagyon jól esett, mert egész nap nagyon meleg volt. A bejelentkezésnél megmutatta, hogy vett nekem gluténmentes kenyeret, igazán jól esett a figyelmessége.  Zuhanyzás után el akartunk menni vacsorázni, de sajnos megint hoppon maradtunk. Az egyetlen hely, ami nyitva volt egy kínai étterem, ahová nem ültünk be. Végül inkább a legközelebbi boltban vettünk helyi felvágottat, meg sajtot, ezekben nem találtam glutént. Kimondott gluténmentes kenyeret viszont nem találtam.

4. nap

Elég hamar eljutottunk a nagyobb városba, ahol végül találtunk egy nyitva lévő éttermet. Egy közepesen átsült, jó steaket ettünk ebédre sült krumplival, majd falvaktól-falvakig mentünk tovább. Este felé egy kedves srác kocsmájában szendvicset vacsoráztunk és erőt gyűjtöttünk az utolsó pár kilométerre. A kenyeret én adtam, ő csak a feltétet tette bele. Brie sajt, felvágott és paprika volt benne, amit jutányos áron számított meg. Megnézte alaposan, egyik hozzávaló sem tartalmazott glutént. Néhány föl, majd le után, sok-sok lakótelepen keresztül, megérkeztünk a hotelbe. A harmadik emeleti – lift nincs – szobát adák és azt mondták, hogy a bringákat a szobában tárolhatjuk. Mondtuk nekik, hogy nincs az  az Isten, hogy felcipeljük oda a bringákat, adjanak földszinti szobát. Így kaptuk meg a mozgássérült szobát a földszinten a bejárat mellett.

5. nap

Fel kellett adni a tekerést, mert a férjemnek beállt a nyaka. Nehéz volt meghozni a döntést, pláne 30 kilométerrel a vége előtt, de biztonságosabbnak láttuk így. Sérülés nem érte, nem tudjuk mitől alakult ki. Végül elgyalogoltunk egy két kilométerre lévő vasútállomásra, ahonnan elvonatoztunk a Párizsi Gare du Nord vasútállomásra. A vonat szép volt és kényelmes, a bringák is jól elfértek rajta. A kerékpárjainkat feladtuk a Eurostarra, csomagjainkat betettük a vasúti csomagmegőrzőbe. Majd a vasútállomás melletti kórházban üldögéltünk pár órát a sürgősségin, ahol végül néhány igen erős gyógyszerrel és egy nyakmerevítővel megoldották a problémát. Ez a pár óra várakozás nem rontotta el a kedvünket. Az, hogy nem tekerük le az utolsó 30 km-t nem csorbítja azt a teljesítményt, hogy az előző napokban több mint 200-at letekertünk. Itt jegyzem meg, hogy aki ilyen útra vállalkozik, az kössön biztosítást (legalább egy EU biztosítási kártyát), mert hasonló esetekben ez igen jól jön.  Végül bringa nélkül, de elmentünk az Eiffel toronyhoz. Ragyogó napsütés volt és amikor oda értünk valahogy azt éreztük, hogy ide most fel kell mennünk. Lenyűgöző volt a kilátás, csodálatos élménnyel zárult a nyaralás.
zsuzsi_receptjei_london_parizs_kerekpartura11.jpg Ha szeretnél egy kicsit bővebben rólam olvasni, akkor kattints ide.

Brassói aprópecsenye

zsuzsi_receptjei_brassoi_aprpecsenye.jpg

A brassói aprópecsenye egy nagyszerű étel, mert két olyan dolog kombinációja, amit külön-külön is nagyon szeretek. Az egyik a pörkölt, a másik a sült krumpli. Szuper, hogy mind a hús, mind a burgonya, a felhasznált fűszerek és a házi készítésű paradicsom szósz is gluténmentes. Hurrá!

Hozzávalók

  • egy maréknyi kis kockára vágott zsírszalonna
  • 50 dkg sertés comb
  • 1 db közepes méretű hagyma
  • 2-3 dl paradicsom szósz (nem ketchup)
  • pirospaprika, só, bors
  • ízlés szerint kakukkfű és fokhagyma
  • 50 dkg krumpli
  • 2 dl olaj

Elkészítés

Lassú tűzön az apró kockára vágott szalonnából kisütöm a zsírját,  majd hozzáadom az apróra vágott hagymát. Miután a hagyma aranybarnára sült bele teszem a pirospaprikát és a húst. Gyakorlatilag egy pörkölt alapot készítek annyi különbséggel, hogy miután megpuhult a hús felöntöm paradicsomszósszal. Ezzel egy időben szoktam bele tenni egy gerezd fokhagymát apróra vágva és egy kávéskanálnyi kakukkfüvet. Ettől karakteres íze lesz ami nekem ízlik. A krumplit megpucolom és kockára vágom, majd kisütöm az olajban. Miután elkészült a krumpli összekeverem a szósszal. Ízlés kérdése, hogy összekeverjük-e vagy sem. Ha esetleg vendégeket várunk érdemes lehet külön tálalni, mert ha van olyan vendégünk, aki külön szeretné a szószt akkor azt így megteheti. Ha egyszer már összekevertük, utána már nem tudjuk szétválasztani.

Kulcsfontosságú ennél az ételnél a jó pörkölt alap elkészítse. Ide kattintva olvashatsz a gluténmentes pörkölt készítésről bővebben. Még videót is találsz.

Gluténmentes keksztekercs

zsuzsi_receptjei_keksztekercs.jpg

Szerettem. Nagyon szerettem a hagyományos háztartási kekszből készült keksztekercset, amíg ehettem. Miután kiderült a betegségem sokáig nem ettem keksztekercset, mert nem ízlett a gluténmentes változat. Emlékszem egyszer elmentem egy gluténmentes cukrászdába és ott is kipróbáltam, gondoltam a profik biztosan tuti finomat készíteni, de csalódnom kellett. Sokáig kísérleteztem a gluténmentes keksztekercs recepttel, sokféle kekszet kipróbáltam hozzá és most már  isteni szerintem.

Hozzávalók

a tésztához

  • 2 csomag keksz (2x125g)
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál cukor
  • kb. 1 dl tej (annyi amennyitől gyúrható kemény tészta lesz)

a töltelékhez

  • 100g tea vaj
  • 4 evőkanál porcukor (ízés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100g kókusz reszelék

Elkészítés

A vajat kiveszem a hűtőből, hogy egy kicsit megolvadjon. Egy tálba bele teszem a kekszeket és botmixerrel porrá őrölöm. Hozzá adom a kakaóport és a cukrot valamit annyi tejet, amennyivel kemény gyúrható tésztát kapok. Miután jól összedolgoztam a tésztát vékonyra (kb. 0,5 cm) nyújtom. Ezt egy alufólián szoktam megtenni, amit először megszórok egy evőkanál kókusz reszelékkel. Egy másik tálba bele teszem a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kókusz reszeléket, majd sima krémmé keverem. A kapott krémet belekenem a kinyújtott tésztába majd felcsavarom az egészet. Az alufólia segít a tekerésben, óvatosan kell csinálni, hogy ne repedjen meg a tészta. Ha felcsavartam beteszem az egészet a hűtőbe. Ajánlatos egy napig hűteni, hogy jól összeérjenek az ízek, de megvallom mi sokkal korábban meg szoktuk kezdeni.

Kiváló kókuszos receptem még a kókusz kocka.