Mit kezdjünk egy egész sütőtökkel?

2018. október 18. - Zsuzsi receptjei

 zsuzsi_receptjei_sutotokok.jpg

Pár hét és itt a nagy töklámpásos ünnep a Halloween ezért a boltokban is egyre nagyobb választékban jellennek meg a különböző tökök. Az igazi töklámpásnak való tököt Cucurbita peponak vagy Cucurbita maximának magát a lámpást pedig Jack-o'-lantern nevezik. Magyarországon is egyre többen faragnak már ilyenkor sütőtököt, ilyenkor mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját és akár biciklit is faraghatÍgy egy egész tököt el lehet játszani, no de mi van akkor ha meg akarjuk enni? Jó hír az, hogy legjobb tudásom szerint a legtöbb zöldségesnél kaptahó tök a héjján kívül ehető. Persze elővigyázatosságból érdemes azért egy kicsit az eladóval beszélgetni, hogy biztosra menjünk. Amennyiben éretlen, zöld vagy keserű, inkább ne is együk meg.

Én tökszezonban leggyakrabban sütőtököt vagy sütőtök krémlevest szoktam készíteni. Ezekhez  fel kell darabolni a tököt, amihez nem árt az elővigyázatosság. Nagyon könnyen akár az ujjunk is oda lehet egy nagyobb, erőteljesebb vágásnál. Ha nincs jó késünk és úgy érezzük nem vagyunk elég erősek a tök feldarabolásához hagyjuk inkább félbe a dolgot. Ciki vagy nem, nekem is volt már, hogy a kés beleragadt a tökbe és estig kellett várnom míg a férjem kiveszi belőle. Nem ér annyit egy kis sárga zöldség, hogy kockáztassuk a testi épségünket.

Sütőtök készítéshez nem kell nagy szakácsnak lenni, hacsak nem akarunk valami spéci ízesítést adni neki. Én nem szoktam túlcifrázni csak berakom sülni és kész.

Sütőtök krémlevessel viszont sokat kísérleteztem és úgy találtam ha kókusz zsírral, tejszínnel és szerecsendióval készítem úgy harmonizálnak legjobban az ízek. Kattints ide a sütőtök krémleves receptemért. 

suttok_kremleves_zsuzsi_recepjei.jpg

Akkor is ha sütjük és akkor is ha krémleves készítünk megmaradnak a tökmagok. Ezek vagy kidobásra kerülnek, vagy nekiállunk még egy kicsit szöszölni és egy klassz kis rágcsálnivalót készítünk. Szóval ne feledkezzünk meg a tökmag készítésről se.

Fülemben csengenek Eperjes Károly mondatai az Eldorádó című filmből: Kattints ide a jelenet felelevenítéséhez.

"a szotyi, a szotyi, a tökmag, a tökmag."

Többféleképpen lehet tökmagot készíteni én az alábbi videóban a serpenyős módszert mutatom be.

Ne tököljetek, irány a zöldséges vegyetek tököt és süssetek főzzetek vagy kedvetek szerint farigcsáljatok, most van itt a szezon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsireceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr2514300939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.