Milyen az igazi olasz tiramisu?

2019. május 08. - Zsuzsi receptjei

youtube_cover_tiramisu_zsuzsi_receptjei.jpg

Olyan olasz desszert a tiramisu, aminek kevesen tudnak ellenállni, főleg azok nem, akik szeretik a kávét. Ráadásul ez is egy olyan étel, amit gluténmentesen is könnyedén el lehet készíteni, csak a babapiskótát kell gluténmentesre cserélni.

A fenti kép hosszas kutatómunka után készült el, mert miután januárban megcsináltam a gluténmentes tiramisu tortám kiderült, hogy az nem igazi olasz tiramisu.

Történt ugyanis, hogy amikor elvittem a tortát a házibuliba, mind a hat olasz barátunk egyöntetűen úgy vélekedett róla, hogy ez nem tiramisu. Egyikük azt hitte ez egy pizza. :DDD

View this post on Instagram

A post shared by Mit főzzek ma gluténmentesen? (@zsuzsireceptjei) on

Azt mondták, bár a recept jó, nem így kell kinézzen. Fejüket csóválták, és mondták, hogy no, no, no. Aztán azzal a jellegzetes kézmozdulattal elmagyarázták (mindannyian egyszerre), hogy az igazi olasz tiramisunak jobban szét kellene folynia és több rétegének kell lenni. 

Örültem, a neki, hogy elmondták a véleményüket, mert azt éreztem segíteni szeretnének, hogy tovább tudjak fejlődni. Hiszek abban, hogy minden egyes embertől, aki szembe jön az utcán tudok tanulni valamit. Még akkor ott a buliban elhatároztam, hogy újra megcsinálom a tiramisut. Marco, a házigazda megmutatta, milyen a ti·ra·mi·sù szerinte vagy ahogy az egyik ismerősöm mondja a TimiSamu.

View this post on Instagram

A post shared by Marco (@marcolanaro86) on

Biztos ami biztos azért elmentünk (itt Angliában) egy kis tradicionálisnak mondott olasz étterembe is, hogy megnézzük mégis szerintük milyen az igazi olasz tiramisu. Elég jó értékelése volt a helynek, sokan írták, hogy olyan a hely mintha Olaszországban lennénk. Amikor kihozta a pincér egyből megörültem, mert a tiramisu hasonlított arra, amit először készítettem el, nem volt réteges ez sem. Azt éreztem, azért az enyém se olyan rossz, ha egy ilyen autentikus helyen így adják ki. Sőt, itt még vanília fagyit is tettek a tiramisu mellé, amit soha sem tapasztaltam még máshol. Bár egy kicsit el is bizonytalanodtam, hogy akkor valójában, milyen is ez a desszert.

zsuzsi_receptjei_angol_tiramisu.jpg

Pár héttel később elmentünk egy másik olasz étterembe, ahol meg így nézett ki a tiramisu.

zsuzsi_receptjei_windsor_tiramisu.jpg

Ezután úgy éreztem még tovább kell kutatnom, milyen az igazi olasz tiramisu, és hirtelen eszembe jutott, hogy a barátnőmék épp Olaszországban nyaralnak. Gyors üzenetváltás után kaptam is egy képet valahonnan Pisa környékéről egy csodálatos süteményről.

zsuzsi_receptjei_tiramisu_pisa.jpg

Így most már egyre jobban körvonalazódott bennem, hogy akkor milyennek is kéne lennie az igazi olasz tiramisunak. Azonban mielőtt nekivágtam volna a sütésnek keresgéltem a neten egy kicsit.  A Wikipédia szerint a tiramisu az észak keleti olasz régióban található Veneto esetleg Friuli-Venezia Giulia megyéből származik, de egyes források szerint délebbről Sienából.  A neve azt jelenti, hogy „dobj fel” mert a benne lévő kávé és kakaó koffeint tartalma felpörgeti az emberi szervezetet. Megtudtam, hogy hagyományosan

 • babapiskóta vagy vékony kis piskóta lap a tésztája
 • a piskóta lapok kávéba vannak forgatva
 • mascarpone sajt és tojás a krémnek az alapja
 • kakaópor van a tetején
 • réteges
 • nem kell bele se tojásfehérje se alkohol
 • a tetejére díszítésnek tesznek kis gömböket, csepp alakú formákat a krémből
 • egy tálba teszik, amiből ki lehet kanalazni

Ezek alapján elkészítettem A TIRAMISUT, ami a legtöbb feltételnek megfelel a fentiekből.

zsuzsi_receptjei_tiramisu_glutenmentes_tal.jpg

Szuper, kész, most mondhattam volna, hogy juhéé, már tudom, hogyan kell csinálni igazi olasz tiramisut, de mégsem voltam elégedett.  Mert bár az íze jó volt, nekem nem tetszett. Nem akartam ezzel várni a vendégeimet, mert nem lehet szépen kitálalni. A torta formás "pizza" nekem jobban tetszett. Ezért aztán nekiálltam és elkészíttettem a tiramisu tortát Zsuzsi módra.

Pisa nagy vonalakban valahol Velence és Siena között van (ahonnan ugye származik a tiramisu) ezért azt gondoltam a kapott kép az, ami legautentikusabb és abból indultam ki.  Marcoé is hasonló, így biztos voltam benne, hogy jó lesz az irány. A gluténmentes piskótát én magam sütöttem és bár tudom, hogy nem kellene, én beletettem a tojásfehérjét is a krémbe, mert nem akarom kidobni. Nézzétek meg a videót ahogy elkészítem, 

A receptet itt találjátok, szerintem így hagyományos, finom és szépen tálalható. Én elégedett vagyok és erre Marco is azt mondta, hogy na igen, ez már tiramisu.

Tipp: Fahéjjal még meg lehet kicsit bolondítani a krémet is, meg a tetejét is.

Annak, aki este nassolna, de nem akar felpörögni a kávétól javaslom a misu félék csoportjába tartozó málnamisut. Ebbe se kávé, se kakaó, se mascarpone, mégis isteni.

 

 

 

Hogyan készüljek fel a Brexitre?

zsuzsireceptjei_glutenmentes_brexit_1.jpg

Elsőre talán furcsa, hogy egy gluténmentes sütés-főzéssel foglalkozó blogban konzervekről és politikáról lesz szó. Nem volt szándékomban ezzel foglalkozni, de úgy érzem, hogy nem tudom elkerülni ezt a témát, mert tény, hogy

 • az Egyesült királyságban élek 
 • 2016. júniusában a britek egy népszavazáson megszavazták, hogy lépjenek ki az Európai Unióból
 • a kilépést 2019 március 29-re tűzték ki, de egyenlőre a kilépés feltételeiről nem született megállapodás

Ha megállapodás nélkül lépnek ki, akkor egyes újságcikkek szerint akár az is elképzelhető, hogy bizonyos dogokat bizonytalan ideig nem lehet majd megvásárolni a boltokban. Rémisztő, majdhogynem háborús helyzethez hasonló állapot állhat elő, békeidőben. Ha a szívemre teszem a kezem, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a fenének maradok itt egyáltalán. De most nem ezzel foglalkozom, hanem a megoldásra koncentrálok. Gondoljunk csak arra, hogy például kempingezni készülünk és kellenek gluténmentes tartós élelmiszerek az útra.

Nekem, mint egyszerű háziasszonynak azt kell végig gondolnom, mit vásároljak be előre, hogy ne kelljen nélkülöznünk, mondjuk egy-két hónapig (talán addigra sikerül rendezni a kezdeti problémákat). Ott kezdődik a dolog, hogy szerintem érdemes egy csinosabb összeget összespórolni és átgondolni, hogy ez a sok cuccot hová tesszük. Vannak cégek, akiktől egy nagy dobozban összekészített brexit túlélőcsomagot, lehet rendelni, de sajnos ezek nem gluténmentes csomagok. Én olyan gluténmentes csomagot próbálok összerakni, amiben olyan termékek vannak, amiket egyébként is használok, csak sokáig elállnak. 

Ha azt mondják, hogy tartós élelmiszer, akkor a konzerv szó jut az eszembe. Csakhogy én szinte sosem szoktam konzervet enni. Ezért felfedeztem a boltban a választékot és azt találtam, hogy van rengeteg féle konzerv étel csak épp nem gluténmentesek. A gluténmentes készételek között főleg leveseket találtam.

zsuzsi_receptjei_brexit_1.jpg

Egyértelmű, hogy ha az az éhenhalás szélén állok megeszem akár a gluténos konzervet is, de törekszem rá, hogy ne ilyeneket vegyek. Fontos, hogy szigorú legyek magammal minden helyzetben. Szerencsére a babkonzerv, amit annyira szeretek gluténmentes. Hiába gyártják a UK-ben nem biztos, hogy minden alapanyagot be tudnak szerezni hozzá, illetve nem tudom, hogy lesz-e ember, aki el tudja szállítani időben a boltokba. Ja meg, hogy az ínséges időkben majd Zsuzsikának jut-e belőle a boltban vagy az angolok felzabálják az egészet. Vettem jópárat, biztos ami biztos.

zsuzsi_receptjei_brexit.jpg

A babon kívül a listámon volt még

Alapvető élelmiszerek: rizs, cukor, gluténmentes liszt keverék vagy rizsliszt, száraz gluténmentes tészta, olaj, tojás, só

Konzerv: zöldség (borsó, kukorica), hal, gluténmentes készétel, tubusos hagyma sűrítmény, konzerv virsli

Mirelit: amennyi a fagyasztóba befér: hús, zöldség

és ami feldobja a napot: zsíros szalonna és kolbász, lekvár, nutella, csokoládé, kávé, tejpor, olajos magvak (mandula, dió), alkohol igény szerint.

Talán extrának számít az ami, a feldobja a napot csoportba került, de szerintem korántsem extra. Az édességekben a legtöbb esetben jóval több energia van, mint mondjuk egy zöldség konzervben. Valamint, ha ezekhez a tartalékokhoz kell nyúlni fontos, hogy az ember a lelkének is kedveskedjen egy kicsit. Akit az élvezetek nem érdekelnek, csak az energiabevitel, azoknak jó lehet a sportolóknak való energia gél, amit én is használtam a London - Párizs kerékpártúránkon.

Az ételen kívül a listára tettem néhány higiéniai terméket is, melyeket nem részletezek. Lényeg, hogy nem akarunk a WC papírból sem kifutni, ha már ekkora sz@rban vagyunk. Palackozott víz is jól jöhet, bár szerintem nem valószínű, hogy ebben az esős országban gond lenne a víz ellátással.

A fentiekből kijön jópár angol reggeli (English breakfast), de azért reméljük, hogy majd csak kempingezéshez kell felhasználnunk ezt a készletet.

 

Gluténmentes vendégváró ötletek

apples-food-fresh-51335.jpg

Már jópár év eltelt mióta tartom a gluténmentes diétát, így a családom és a barátaim is tudják, hogy mivel készüljenek nekem, amikor látogatóba megyek. Ha hozzád is gluténmentes vendég érkezik, ne ess pánikba! Szerintem a legegyszerűbb, ha felhívod, és megkérdezed a vendégedtől, hogy mit szeret, minek örülne. Az is kiderülhet, hogy valami másra is érzékeny nem csak a gluténra. Esetleg tud abban is tanácsot adni, hogy hol tudod beszerezni a gluténmentes alapanyagokat. Akinek nem kell tartania a diétát annak igen nagy feladat még a bevásárlás is. Van egy család, akiknél vendégségben voltam néhány éve és bár szuperül sikerült a vendégség azóta is hallgatom, hogy mennyire nehéz volt nekik megoldani az én vendéglátásomat. Sajnálom őket, sajnálom, hogy miattam még veszekedtek is, de nem tehetek róla, hogy beteg vagyok. Őszintén szólva nem szeretem ezeket a helyzeteket, ilyenkor csak azt érzem, hogy szeretnék olyan lenni mint mindenki más. Tudom, hogy a jószándék vezérelte a vendéglátóimat, mégis így utólag, hogy felemlegetik, kellemetlenül érzem magam. Én nem várom el senkitől, hogy külön készüljön miattam. Amikor vendégségbe megyek általában azért megyek, hogy tartalmasan együtt töltsük az időt, érezzük jól magunkat. Ezért amikor felmerül a mit főzzek neked kérdés, sokszor mondom, hogy ne fáradj semmivel, csak legyünk együtt.

Egy gyümölcstál kiváló megoldás, de ha mégis úgy érzed szeretnél bíbelődni gluténmentes étel készítéssel, akkor az alábbiakat javaslom.

Tonhalkrém

zsuzsi_receptjei_tonhalkrem_montage.jpg

Kaszninótojás

zsuzsireceptjei_kaszino_tojas.jpg

Raffaello golyó

zsuzsi_receptjei_raffaello_golyo.jpg

Pogácsa

zsuzsi_receptjei_krumplis_pogacsa.jpg

Sajtosrúd

zsuzsi_receptjei_sajtos_rud_glutenmentes.jpg

Étkezési ima és gluténmentes áldozás karácsonykor

zsuzsireceptjei_glutenmentes_etkezesi_ima.jpg

Sokan mesélték már nekem, hogy csak karácsonykor járnak templomba, és én elgondolkoztam azon, hogy ilyenkor a misén áldoznak-e. Az áldozáskor a római katolikus vallás szerint a hívek búzából és vízből készült ostyát - Krisztus teste - kapnak a paptól. A búza glutént tartalmaz, szóval helytálló a kérdés:

Lehet-e gluténmentes ostyával áldozni? 

A választ egy újságcikkben találtam meg, ahol szerintem részletesen megválaszolják a feltett kérdést. Röviden a cikk alapján én így értem a helyzetet:

Mindenképpen búzalisztből kell készíteni az ostyát, de lehet csökkentett gluténtartalmú, vagyis gluténmentesnek nevezett ostyával áldozni. A Főegyházmegyei Ostyaellátóban plébánosok és magánszemélyeknek is vásárolhatnak csökkentett glutén tartalmú ostyát kis és nagy méretben. A mise előtt a pappal érdemes beszélni, átadni neki a megvásárolt gluténmentes ostyát, és megkérni, hogy tárolja külön mielőtt odaadja a gluténérzékeny hívőknek.

Vajon azok, akik egy évben egyszer mennek templomba, egy évben egyszer imádkoznak-e a karácsonyi vacsoránál és tudják-e mit kell mondani? Egy Római Katolikus pappal beszélgettem az étkezéssel kapcsolatos imákról, aki megosztott velem néhányat.

Étkezés előtti imák Étkezés utáni imák
Édes Jézus, légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk! Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott! Ámen
Atyánk, a föld minden javát jóságodból élvezzük. Add, hogy a szent igazságot szomjúhozzuk s éhezzük! Megköszönjük a kenyeret, Mi Atyánk, ki vagy az égben, Add, hogy segíthessünk annak, Aki szenved nagy szükségben. Ámen
Kevés hallal s pár kenyérrel nagy tömeget jóllakattál. Áldd meg, amit nekünk adtál soha egy embert se hagyjál küzdeni az éhezéssel! Szánd, Uram, a szenvedőket, Szánd, Uram, az éhezőket, Hiszen ez a te világod! Add, hogy mi is értük éljünk, Add, hogy dolgozhassunk értük, S jöjjön el a te országod!
Megígérted: velünk leszel, Asztalunknál velünk eszel, Mint akárki, ha velünk ül. Add, Uram, hogy közösségünk, Téged itt lásson vendégül. Hálát adunk neked mindenható Úristen, minden jótéteményedért, aki élsz és uralkodol mindörökkön-örökké. Ámen.

Székely asztali áldás Ki asztalt terítesz az égi madárnak, Teríts asztalt, teríts, szegénynek és árvának. Nyújtsd ki atyánk, nyújtsd ki jóságos kezedet, Adj a koldusnak is tápláló kenyeret. Ételben, italban legyen bőven részünk. Gondviselő Atyánk, könyörögve kérünk. Ámen

Székely asztali áldás: Gondviselő Atyánk, asztaltól kelve Szívből hálát adunk kezünk összetéve. Álld meg ezt a házat s ennek gazdáját, Fordítsd vissza néki a vendéglátását, Szánd meg a szegényt, a szenvedőt s az árvát, S a benned bízóknak viseld mindig gondját! Ámen

 

A pap azt is elmondta, hogy saját szavainkkal is imádkozhatunk, például mondhatunk csak annyit is, hogy köszönöm az ételt. Ez is teljesen megfelelő. Karácsonykor ki lehet egészíteni néhány ünnepi gondolattal, de akár a keresztény világ legismertebb imája, a Miatyánk is jó lehet.

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket*  add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk
az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
(Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség
mindörökké.) Ámen

*Mindennapi kenyérnek érthetjük azt, ami a testnek és léleknek megfelelő örök táplálék, vagyis az én esetemben a gluténmentes kenyer.

 

Gluténmentes karácsonyi receptek

zsuzsireceptjei_glutenmentes_karacsonyi_receptek.jpg

A karácsonyi menü összeállításához segítségül összegyűjtöttem, hogy az elmúlt években nálunk melyek voltak a legnépszerűbb ünnepi receptek. Ilyenkor sok helyre megyünk vendégeskedni is és mindig jól esik, ha a házigazda gondolva rám külön teszi a glutént nem tartalmazó ételeket a többitől. Azzal pedig teljesen le tudnak venni a lábamról, ha úgy készítik el az ételeket, hogy nem kell különcnek éreznem magam, mindent ehetek, mert minden gluténmentesen készült.

zsuzsi_receptjei_halaszle.jpg

Halászlé elkészítés

Hagymát és a paprikát apróra vágom és aranybarnára pirítom. Hozzáadom az őrölt pirospaprikát és jól elkeverem. A halakat a tőkehal kivételével megmosom a belsőségeket, szemeket kiszedem és feldarabolva és bele teszem a fazékba, majd felöntöm 1-2 liter vízzel. Egy órán át főzöm, a haldarabokat kiszedem egy tányérba, majd hagyom kihűlni az egészet. A levet leszűröm, kézzel kiszedem a nagyobb szálkákat. A halak csontjairól leszedem a húst és vissza teszem a fazékba. Botmixerrel simára a turmixolom és újra leszűröm. Felteszem főni a leszűrt levet, hozzáadok még egy kis pirospaprikát és egy kis csípős piros aranyat majd beleteszem a cod darabokat és felfőzöm az egészet.

A pontos összetevőket itt találod.

zsuzsi_receptjei_lazac.jpg

Sült lazac elkészítés

A lazacszeleteket megmosom és a bőrével lefelé beleteszem egy tepsibe. Megsózom és megszórom egy kevés pirospaprikával majd befújom kókusz olaj spray-vel. Kézzel jól beledörzsölöm a fűszereket a húsba majd a tetejét megszórom egy kevés kaporral. Előmelegített sütőben 200°C-on sütöm, kb. 35 percig. Amíg sül a hal, elkészítem a kukoricás rizs köretet és a kapros tejfölös szószt, valamint a salátát. Sokszor rizs helyett csak párolt spárgával esszük. Kiváló hozzá a kapros szósz.

A pontos összetevőket itt találod.

zsuzsi_receptjei_szekely_kaposzta.jpg

Székelykáposzta elkészítés

Gyakorlatilag egy jó pörkölt alapot kell készíteni. A hagymát apróra vágom, picit megsózom és az olajon aranybarnára pirítom, majd leveszem a tűzről hozzáadom a pirospaprikát és jól elkeverem. Belekeverem a disznóhúst, megborsozom és kérgesre sütöm, majd adok hozzá 1-2 dl vizet, beleteszem a füstölt húst, kolbászt és puhára főzöm. Hozzáadom a paprikát, paradicsomot és a Piros Aranyat, összerottyantom egy kicsit, majd beleteszem a korábban kiáztatott és átmosott savanyú káposztát. Egy kevés vizet adok még hozzá és addig főzöm, amíg meg nem puhul a káposzta. Tálaláskor tejfölt szoktam tenni a tejére.

A pontos összetevőket itt találod.

zsuzsi_receptjei_narancsos_kacsa.jpg

Narancsos kacsa elkészítés

A kacsamell bőrét egy éles késsel vékonyan bevágom úgy, hogy kis kockák legyenek rajta, majd egy sütőzacskóba teszem. Egy kis tálba kifacsarom a narancs levét, hozzáadom a mézet, a fahéjat, sót, borsot és a fokhagyma nyomóval kinyomott fokhagymát. Jól elkeverem a levet, majd a kacsamellek tetejére öntöm és lezárom a zacskót. Előmelegített sütőben 180 fokon egy órát sütöm. Amikor megsült óvatosan kinyitom a sütőzacskót és egy húsfogó csipesszel kiveszem a kacsamelleket a kisült kacsazsíros lét pedig óvatosan egy edénybe öntöm. Ezzel a szafttal az asztalnál lehet locsolgatni a húst, én egy külön tálkában szoktam tálalni

A pontos összetevőket itt találod.

Stefáia szelet

Stefánia szelet

A hagymát és aranybarnára pirítom. Amíg sül a hagyma egy tálba teszem a zsemlemorzsát és hozzáadok 6 evőkanál vizet, a kezemmel jól összedogozom. Ehhez adom a húst, 2 db tojást nyersen, a mustárt, Piros Aranyat és a fűszereket, majd a hagymát. A kezemmel jól összedolgozom az egészet. Amíg pihen a húsmassza, megfőzök 3 db tojást. A húst ketté osztom és az egyik felét egy tepsibe rúd alakban ellapítom, majd ráteszem egymástól 1,5-2 cm-re a megpucolt tojásokat, így nem gurulnak el. A maradék masszát három részbe osztom. Egy harmadot a tenyeremben ellapítok és óvatosan egy tojás tetejére teszem. Egyenként szépen bevonom a tojásokat és így egyben darált húsos rudat kapok, amit már csak meg kell sütni. Előmelegített sütőben nagyjából negyven perc alatt, 200 fokon megsül. Ha megsült, várni kell hogy kihűljön, akkor lehet majd csak szépen felvágni.

A pontos összetevőket itt találod.

zsuzsireceptjei_fasirt_francia_salataval.jpg

Fasírt készítés

A fasírthoz először felvágom apróra a hagymát és aranybarnára pirítom. Amíg sül a hagyma egy tálba teszem a zsemlemorzsát és hozzáadok 6 evőkanál vizet, a kezemmel jól összedogozom. Ehhez adom a húst, a tojásokat, a mustárt, Piros Aranyat és a fűszereket végül a kezemmel jól összedolgozom az egészet. Ha a hagyma megpirult és ki is hűlt, azt is beleteszem a húsba és azzal is jól összekeverem. Ha van időnk, érdemes várni egy kicsit, amíg az ízek összeérnek, de akár egyből is lehet kis fasírt golyókat képezni. Ezeket sütés előtt még gluténmentes zsemlemorzsában alaposan megforgatom, majd forró olajban minden oldalát kisütöm.

A pontos összetevőket itt találod.

zsuzsi_receptjei_karacsony.jpg

Mézeskalács készítés

A vajat megolvasztom, hozzáadom a mézet majd a cukrot is és összefőzöm őket. Amikor kihűlt hozzáadom a lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát. Majd legalább egy éjszakára hűtőbe teszem pihentetni. Másnap kinyújtom és kiszaggatom a formákat. Fontos, hogy egy tepsiben ugyanolyan vastagságú és nagyságú figurák legyenek, mert így fognak egyenletesen megsülni. Amíg kihűl a frissen kisült mézeskalács, egy edényben felverem a tojásfehérjéket, hozzáadom a porcukrot és az ecetet. Uzsonnás zacskó sarkába töltöm a habot és jól lezárom a tetejét. Ollóval pici lyukat vágok a zacskó szélére, ezzel díszítem a mézeskalácsot.

 A pontos összetevőket itt találod.

Jó készülődést! :)