Mit főzzek ma gluténmentesen? - Blog

Étkezési ima és gluténmentes áldozás karácsonykor

2018. december 23. - Zsuzsi receptjei

zsuzsireceptjei_glutenmentes_etkezesi_ima.jpg

Sokan mesélték már nekem, hogy csak karácsonykor járnak templomba, és én elgondolkoztam azon, hogy ilyenkor a misén áldoznak-e. Az áldozáskor a római katolikus vallás szerint a hívek búzából és vízből készült ostyát - Krisztus teste - kapnak a paptól. A búza glutént tartalmaz, szóval helytálló a kérdés:

Lehet-e gluténmentes ostyával áldozni? 

A választ egy újságcikkben találtam meg, ahol szerintem részletesen megválaszolják a feltett kérdést. Röviden a cikk alapján én így értem a helyzetet:

Mindenképpen búzalisztből kell készíteni az ostyát, de lehet csökkentett gluténtartalmú, vagyis gluténmentesnek nevezett ostyával áldozni. A Főegyházmegyei Ostyaellátóban plébánosok és magánszemélyeknek is vásárolhatnak csökkentett glutén tartalmú ostyát kis és nagy méretben. A mise előtt a pappal érdemes beszélni, átadni neki a megvásárolt gluténmentes ostyát, és megkérni, hogy tárolja külön mielőtt odaadja a gluténérzékeny hívőknek.

Vajon azok, akik egy évben egyszer mennek templomba, egy évben egyszer imádkoznak-e a karácsonyi vacsoránál és tudják-e mit kell mondani? Egy Római Katolikus pappal beszélgettem az étkezéssel kapcsolatos imákról, aki megosztott velem néhányat.

Étkezés előtti imák Étkezés utáni imák
Édes Jézus, légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk! Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott! Ámen
Atyánk, a föld minden javát jóságodból élvezzük. Add, hogy a szent igazságot szomjúhozzuk s éhezzük! Megköszönjük a kenyeret, Mi Atyánk, ki vagy az égben, Add, hogy segíthessünk annak, Aki szenved nagy szükségben. Ámen
Kevés hallal s pár kenyérrel nagy tömeget jóllakattál. Áldd meg, amit nekünk adtál soha egy embert se hagyjál küzdeni az éhezéssel! Szánd, Uram, a szenvedőket, Szánd, Uram, az éhezőket, Hiszen ez a te világod! Add, hogy mi is értük éljünk, Add, hogy dolgozhassunk értük, S jöjjön el a te országod!
Megígérted: velünk leszel, Asztalunknál velünk eszel, Mint akárki, ha velünk ül. Add, Uram, hogy közösségünk, Téged itt lásson vendégül. Hálát adunk neked mindenható Úristen, minden jótéteményedért, aki élsz és uralkodol mindörökkön-örökké. Ámen.

Székely asztali áldás Ki asztalt terítesz az égi madárnak, Teríts asztalt, teríts, szegénynek és árvának. Nyújtsd ki atyánk, nyújtsd ki jóságos kezedet, Adj a koldusnak is tápláló kenyeret. Ételben, italban legyen bőven részünk. Gondviselő Atyánk, könyörögve kérünk. Ámen

Székely asztali áldás: Gondviselő Atyánk, asztaltól kelve Szívből hálát adunk kezünk összetéve. Álld meg ezt a házat s ennek gazdáját, Fordítsd vissza néki a vendéglátását, Szánd meg a szegényt, a szenvedőt s az árvát, S a benned bízóknak viseld mindig gondját! Ámen

 

A pap azt is elmondta, hogy saját szavainkkal is imádkozhatunk, például mondhatunk csak annyit is, hogy köszönöm az ételt. Ez is teljesen megfelelő. Karácsonykor ki lehet egészíteni néhány ünnepi gondolattal, de akár a keresztény világ legismertebb imája, a Miatyánk is jó lehet.

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket*  add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk
az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
(Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség
mindörökké.) Ámen

*Mindennapi kenyérnek érthetjük azt, ami a testnek és léleknek megfelelő örök táplálék, vagyis az én esetemben a gluténmentes kenyer.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsuzsireceptjei.blog.hu/api/trackback/id/tr3814455980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása